Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова – Вегертседер: Изборът на Владимира Янева беше изнасилване на системата

Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
За мен изборът на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд беше чисто изнасилване на системата против волята на съдиите и въпреки безспорните качества на един кандидат пред останалите кандидати. На практика сега виждаме, че решението, което беше взето, личи, че е взето не достатъчно обективно и при липса на реална преценка за качествата и лидерските компетентности на съответния кандидат. Това коментира Биляна Гяурова – Вегертседер – председател на Управителния съвет на Българския институт за правни инициативи. Според нея хората, които са на ключови позиции и са избрани след опорочени и скандални процедури, трябва сами да преценят какво трябва да предприемат от морална гледна точка. По думите й подобен натиск върху съда и такова сближаване между съд и изпълнителна власт е с отрицателен знак и не се е случвало през последните 20 години с такава сила.
Биляна Гяурова е категорична, че трябва сериозно да се помисли за това какви конституционни промени и промени в Закона за съдебната власт трябва да бъдат предприети, за да се получи реалното разделение на съд и прокуратура. Ако има достатъчно прозрачна и предвидима процедура, хората, които ще влязат в управлението във висшия кадрови орган на съдебната система, ще бъдат мотивирани по съвсем различен начин да изпълняват съдебните си задължения.

Инспекторатът към ВСС проверява работата на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по едно от делата срещу "Софийски имоти". Малко след избора на Янева стана ясно, че баща й е закупил от общинското дружество два имота на преференциални цени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна