Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините ще могат да дават на концесия минерални води

Общините ще могат да отдават на концесия предоставените им за управление минерални води. Депутатите приеха окончателно тази промяна в Закона за концесиите.

Промяната идва от депутата от ГЕРБ Любен Татарски, а причината е наскоро приети промени в друг закон - Закона за водите. Там депутатите дадоха на общините възможност минералните води за безвъзмездно да бъдат ползвани от общините и то за срок от 25 години, но без право на концесия. За да не се обезсърчат общините, сега се прави промяната в Закона за концесиите, казват управляващите.

С промяната общинските съвети ще определят дали за съответното находище ще бъде издавано разрешително за водовземане или ще бъде предоставена концесия за добив на минерална вода.

Както и по време на първото четене на закона това предложение беше разкритикувано от депутата от "Атака" Николай Пехливанов. Мнението му е, че не трябва да се предоставя управлението на минералните води на общините без национална стратегия за тяхното използване. Няма гаранция дали няма да има свинарници или складове до този минерален извор, каза Пехливанов.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна