Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христова: Не може по такъв некомпетентен начин да се пипа в пенсионната система

Снимка: БГНЕС

Заради липсата на истинска антикризисна програма беше допуснато икономическата криза да стане социална. Това заяви в предаването „Неделя 150” лидерът на НДСВ и бивш социален министър Христина Христова. Тя подчерта, че доходите на хората трудно достигат бягащия ход на инфлацията. Според нея ГЕРБ продължават да нямат своя политика на доходите.
Относно дебата за пенсионната система Христова коментира: Не може по един такъв некомпетентен начин да се заявява едно пипане в пенсионната система, без принципи и правила. Това ще нанесе тежки удари на доверието в пенсионната система. С „швейцарското правило” беше въведено хората в пенсионната възраст да не бъдат зависими от настроенията и компетентността на даденото управление. Това беше махнато със Закона за бюджет 2011. Искрено вярвам, че ще надделее мъдростта в управляващите и че социалните партньори ще настояват да се върне „златното швейцарско правило”.
Според нея вдигането само на вдовишките пенсии е дискриминационно. Христова попита още откъде ще се вземат пари за увеличаване на пенсиите и минималната работна заплата. Изглежда трябва да има актуализация, иначе не знам откъде ще се намерят тези средства. Всичко трябва да е прозрачно, категорична е тя.

Лидерът на НДСВ не одобрява неучастие във вот на недоверие. Тя добави, че неучастието на премиера Бойко Борисов в дебатите и гласуването по вота е неуважение към парламента, към институционализма, към държавността. Тя е съгласна с премиера Борисов обаче, че Симеон Сакскобургготски би бил най-добрият кандидат за президент. Според нея президентската институция има добри правомощия, но те трябва да се изпълнят със съдържание.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна