Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планират връщане на разследващите функции на митнически служители

От началото на следващата година ще бъдат върнати разследващите функции на митничарите. Това предвиждат проекто-промени в НПК и закона за митниците, подготвени от финансовото министерство. "Разследващите митнически инспектори" ще работят по митнически и валутни престъпления, както и по престъпления срещу данъчната система.

Инспекторите ще са част от митническата администрация, но ще работят само върху разследвания на досъдебни производства без да изпълняват други митнически функции или да следят за административни нарушения например.

Висшите служители в Агенция "Митници" няма да имат право да оказват влияние върху разследванията на инспекторите, както и да им дават каквито и да било указания. Инспекторите пък няма да имат право да разследват престъпления, в които участват митничари.

С подготвянит епромени се цели да се постигне по-добра оперативност, бързина и ефективност на досъдебните производства. Запазва се принципът на върховенство на прокурора, както е в момента, по отношение на следователите и разследващите полицаи.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени