Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академията на МВР открива нови специалности

Кандидатите да завършат висше образование в Академията на МВР са се увеличили с 4 процента в сравнение с миналата година. За да отговори на съвременните предизвикателства ръководството на висшето учебно заведение е решило да открие и нови специалности.

Кризисен мениджмънт е една от новите специалности, която трябва да подготви специалисти, които да реагират и ръководят действията на частни и държавни структури по време на кризи, обясни ректорът на академията доцент доктор Йордан Пенев:

Последните 20-30, даже 50 години светът живее в една поредица от кризи от всякакъв характер, включително и бежански, военни, икономически и други кризисни ситуации, вследствие на аварии, бедствия. Считаме, че гражданското общество има нужда от такива специалисти, както в публичния, така и в частния сектор.

Продължава тенденцията най-голям интерес в академията да има към полицейските специалности, казаха още от ръководството на висшето училище. Според ректора, не е удачна идеята за обединяване на училището с друго висше заведение, тъй като обучението е специфично, освен това академията има задължение за обучението на държавни служители в цялата страна.

През миналата и тази година около 30 хиляди души са били обучени за същността на шенгенската система.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени