Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиничните пътеки могат да отпаднат от 2012 г.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов
Снимка: БГНЕС

Обновена: 18:24

От 2012-та година клиничните пътеки могат да отпаднат като финансиращ инструмент за болниците. Това заяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов по време на семинар за болничната реформа. По думите му, това е необходимо като подготовка за въвеждане на диагностично-свързани групи в системата на болничното финансиране.

Клиничните пътеки сериозно изкривяват медицинската информация, която получаваме от болниците, затова трябва да отпаднат, обясни здравният министър. Според него, Министерството на здравеопазването има готовност през 2012 година да въведе нова класификационна система, чрез която болниците да отчитат преминалите пациенти. Условието е ведомството да получи политическа подкрепа от депутатите и премиера, каза още Константинов. Ако това се случи, през 2012 г. на болниците ще се плаща чрез прогнозни бюджети.

На семинар, посветен на болничната реформа, стана ясно, че у нас хоспитализациите надхвърлят в пъти повече средноевропейското ниво. Българските болници приемат повече болни, от която и да е друга здравна система в ЕС, съобщи директорът на Центъра за здравни анализи Ивайло Ваклинов:

Още преди четири години достигнаха горните граници за хоспитализация в ЕС, което категорично е провокирано слабостите в процеса на договаряне и механизма на заплащането. Повторните хоспитализации вдигат 25-26 процента за цялата страна. Плановите приеми са половината от приемите в страната, другата половина са спешните. За сравнение само ще кажа, че спешните приеми във Великобритания са около 20 процента от общия брой на приемите.

Според Ваклинов, причината е в клиничните пътеки и в недобре функциониращата извънболнична помощ. За десет години парите за болници са скочили шест пъти, а няма как да се измерят дали това ни е направило по-здрави.

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна