Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и синдикати пак се разминаха във виждането за минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата да се увеличи с 30 лева от 1-ви септември, оттогава да влезе в сила и увеличението на вдовишките добавки. Това е предложило на социалните партньори Финансовото министерство. КНСБ и КТ "Подкрепа", обаче, категорично възразяват и настояват увеличението да влезе в сила от 1-ви юли, както е записано в предварително подготвеното постановление от Министерството на финансите. Това стана ясно на заседанието на подкомисията по доходите и жизненото равнище към Тристранния съвет. Председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова потвърди пред "Хоризонт", че увеличението трябва да стане от 1-ви септември, тъй като се изискват опрделени законодателни промени, които ще се направят дотогава.

Каквото и решение за повишаване на пенсиите да се вземе, различно от това всички пинсионери да получат увеличение по швейцарското правило, щеше да създаде напрежение. За съжаление, обаче, в България има 2 милиона и триста хиляди пенсионери. Годишният фонд за пенсиите, който е необходим за да се изплащат пенсиите на всичките тези хора е 7 милиарда, повече от 1/3-та от бюджета. Дори само с един процент да се увеличат всички пенсии, това води до около 70 милиона месечен разход на бюджета. Бюджетът на България нито през 2011-а, нито през 2012-а ще може да си го позволи, коментира Менда Стоянова.

Тя се обоснова с факта, че излизането от кризата става бавно и външната ситуация също е доста нестабилна. Поради тази причина е търсен вариант да се подпомогнат част от пенсионерите, тези с най-ниските пенсии. Това решение ще засегне пенсиите на около 670 хиляди пенсионери, подчерта председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Категорично заявихме и двата синдиката, че не приемаме от 1-ви септември. Настояваме, както е в постановлението, да бъде от 1-ви юли. Ще се обърнем и към премиера, защото и неговия имидж се нарушава. Това, което получихме като предложение с един много добър доклад на Симеон Дянков и на Тотю Младенов беше от 1-ви юли. Сега като отидохме на комисията, пристигат представители на Министерството на финансите и ни обясняват как предлагат заплатата да се увеличи от 1-ви септември, защото било такова решението на политическия съвет на ГЕРБ. А аз не знам, откакто Тодор Живков го няма, за политбюро не сме си говорили, но може и за това да си говорим. Това е коментарът на икономическия експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова .  

Синдикатите не приемат обяснението, че увеличението на заплатата се забавя  заради увеличение на вдовишките пенсии, каза още Зайкова. Тя подчерта, че ако се увеличат вдовишките пенсии трябва да се промени закон, а минималната работна заплата се променя с постановление на Министерския съвет.

Връзка между едното и другото действие няма никаква. Три месеца за един работещ на тази минимална заплата е твърде много време, това вече е подигравка със социалните партньори. А има и полза, защото ще увеличи потреблението. Нискодоходните групи харчат всичко и ще има приходи в НОИ, и приходи в бюджета, добави Мика Зайкова.

Според Менда Стоянова проблемът е в това, че работодателите на малките и средните предприятия, предимно от селското, горското, рибното стопанство и от търговията на дребно, имат най-много хора на минимална работна заплата, а само преди половин година са договорили минималните осигурителни прагове на най-нискоквалифицираните си работници да бъдат равни на минималната работна заплата. Освен, че трябва да вдигнат заплатите на своите най-нискоквалифицирани работници, това вероятно ще доведе до вдигане и на други заплати. Синдикати и работодатели трябва да съсредоточат върху тази тема - какво ще струва това на бизнеса и може ли този бизнес да си го позволи в този момент, поясни Стоянова.

Още по темата за повишаването на минималната работна заплата и за увеличението на вдовишките надбавки можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Големинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна