Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукушева: Искаме по-високи национални доплащания за по-висококачествена пшеница

Снимка: БГНЕС

Като цяло не виждам на този етап място за притеснение за качеството на житната реколта, стига да се задържи така времето. Тази година зърнопроизводителите се постараха, за да произведат качествена пшеница. Друг е въпросът какви сортове има в България и доколко те отговарят на стандартите. Но ако няма валежи, както миналата година, които влошават качеството, тази година мисля, че ще се радваме на една добра хлебна пшеница. Това съобщи за "Хоризонт" зърнопроизводителят Георги Милев.

Милев посочи, че тази година у нас се правят масово, на огромни полета, опити с чужди хибриди пшеница, защото през последните години се оказало, че сортовете българска пшеница не отговарят на европейските стандарти за мелничарска пшеница тип А. Според Георги Милев проблемът със сортовете пшеница в България е много сериозен и трябва да се обърне внимание на институтите, които произвеждат тези сортове, за да може българската наука да влезе в час и в крак с европейската.

Най-фрапиращото е, че разликата между фуражната и хлебната пшеница, като цена, е много малка и затова нито един зърнопроизводител не е стимулиран да произвежда от тези сортове, които са по-нискодобивни, но с по-високо качество, за сметка на по-популярните сортове, които са с по-висок добив, но с по-ниски хлебопекарни качества, коментира зърнопроизводителят Георги Милев.

Ние, като представители на преработвателната промишленост, изцяло зависим и от суровината, която преработваме, имаме сведения, че в България по-голямата част от площите са засети с висококачествена хлебна пшеница, които са селектирани български сортове. Уважението към българските сортове е време да си дойде на мястото и в никакъв случай да не подценяваме хлебопекарните качества на селекционираните български сортове. Това увери Мариана Кукушева, представител на хлебопроизводителите.

Хлебопроизводството в България не е печелившо и не е рентабилно, каза още Кукушева. Тя подчерта, че хлябът в България не е достигнал пазарната цена, която действително защитава качеството, което хлебопроизводителите предлагат на пазара. Все още хлябът в България е вид политическа стока, твърди Мариана Кукушева.

Тя информира, че Федерацията на хлебопроизводителите предлага да се направи така, че националните доплащания да бъдат приоритетно насочени за спонсориране и подпомагане предимно на зърнопроизводителите, които сеят хлебна пшеница, т.е. по-високи национални доплащания за тези, които сеят по-висококачествена пшеница. Това може да бъде една санкционираща мярка, която да стимулира добрите производствени практики, добави Кукушева.

Към момента се очакват 20-30 милиона тона повече житна реколта в света, което означава, че спекулациите ще бъдат намалени, каза още Мариана Кукушева.

Още за житната реколта и качеството на хляба можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Веселина Миланова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна