Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: Увеличението на нощната тарифа за тока няма да е повече от 5-10%

Снимка: БГНЕС

Склонни сме да приеме увеличение на нощната тарифа за тока с не повече от 5-10%, заяви в предаването „Преди всички” председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни: Ако се увеличи нощната енергия малко – това, което искат Е.ON и EVN, то ще се намали дневната тарифа. В никакъв случай няма да се различават съществено съотношенията, които бяха миналата година между дневна и нощна. Аз не считам, че ние трябва с промени в съотношенията между дневна и нощна да даваме допълнителни стимули за използване на алтернативни източници на енергия.

Семерджиев подчерта, че токът за малките и средни предприятия ще поскъпне средно с 3-3,5% от юли: При определянето на цените ние следваме принципа, че най-защитени са битовите потребители и след това всички останали, които имат алтернатива. Увеличението на тока за малките и средни предприятия ще е по-голямо отколкото при бита – около 3-3,5%.  


Председателят на ДКЕВР коментира още: Увеличението само от зелена енергия и от енергията от когенерация би трябвало да бъде около 5%. Всичко това е компенсирано по веригата. Увеличенията, които се налагат в следствие на дългосрочните договори, също е от този порядък. Така че всички тези елементи влияят върху крайната цена. За да се получи микс в регулирания пазар за т.нар. защитени потребители, останалите централи – конвенционалните, и всички останали разходи на мрежовите компании трябва да се намаляват. Това не се прави самоцелно или само защото токът за бита трябва да поскъпне. Иначе това ще доведе до фалити на дружества. Никой не си мисли, че може да прави такива намаления за сметка на съществуването на тези дружества. Не се разрешава на тези компании да имат комфорта и да разчитат на цените, за да си решават проблемите. Дава им се ясен сигнал, че те трябва да подобряват цялостната си дейност, да намаляват разходите и само така могат да разчитат на добри печалби.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна