Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Христов: Цената на пшеницата ще остане висока

Снимка: ubr.ua
Вероятно по време на кампанията ще имаме задържане на цената на пшеницата. Тенденциите обаче са, че тя ще остане висока – каквато е в момента. Това заяви в предаването „Преди всички” Радослав Христов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
Годината е нормална – не можем да кажем, че производството ще бъде много лошо или много добро. Средните добиви, които се очакват, са: за ечемика – около 350 кг, за пшеницата – около 330-340 кг, посочи Христов. Прогнозата му е, че в България ще се произведат около 3,5-3,6 млн. т пшеница, което спрямо 2010 г. е по-малко. По думите му за вътрешното потребление за хляб е необходимо около 1-1,2 млн. т, т.е. ще имаме достатъчно пшеница за хляб.

България много години наред е яла хляб от пшеница. Няма фуражна пшеница, няма хлебна пшеница – има пшеница с различни показатели. От всякакъв вид пшеница може да се направи хляб, просто единият хляб ще бъде малко по-добър от другия, което не означава, че хлябът не е за ядене, след като пшеницата е била с по-ниски показатели. Нека да спрем да спекулираме с тази тема, обясни още Радослав Христов.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите коментира и въпроса за субсидиите от Европа и предложението за таван: Субсидиите от Европа се разпределят на единица площ. Дали върху тези площи са засети чушки, домати, краставици, череши и какво ли не – те се разпределят за единица площ. Общата селскостопанска политика е такава. Ако Европа каже, че трябва да има таван на субсидиите, нека да го направи.
Той е категоричен, че не е вярна информацията, че 3% от производителите взимат 80% от субсидиите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна