Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС ще реши до месец по делото за пожара във влака София-Кардам

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото за пожара във влака София-Кардам от 2008 г., при който загинаха девет души. Делото е образувано по протест на всички страни по процеса след като предходната съдебна инстанция - Апелативния съд във Велико Търново, намали присъдите на подсъдимите, наложени им от Окръжния съд в Плевен.

Шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев получи 8 години затвор вместо 12, началникът на влака Иванка Костадинова - 5 вместо 8 години, а заместник директорът на спални и специални вагони към пътнически превози Георги Иванов беше оправдан напълно.

От държавното обвинение и адвокатите на семействата на загиналите при инцидента поискаха от върховните съдии делото да бъде върнато на предходната инстанция, за да бъдат наложени по-високи наказания. Адвокат Васил Василев заяви пред съда, че подсъдимите не са изпълнили елементарни свои задължения при възникването на пожара.

Светла Иванова, сестра на една от загиналите, кардиолога д-р Калина Георгиева, заяви пред "Хоризонт", че не става въпрос само за искове, но и за нужда от превенция:

За превенция, за това нещо, което на нас ни се случи, лично, и това, което се случи да речем на всички останали пациенти на сестра ми, че нея вече я няма, да не се повтаря.

Тримата подсъдими заявиха пред съда, че са невинни и са направили всичко по силите си да помогнат на хората в горящия влак. Те поискаха от Върховния касационен съд да бъдат оправдани или делото да се върне за доразследване.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна