Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОДС: Искаме ясна опозиционност от Синята коалиция

Снимка: БГНЕС
Политическият съвет на Общността на демократичните сили поиска разговори с кандидата за президент на Синята коалиция Румен Христов за подписване на споразумение за общо явяване на президентските избори и там, където е възможно – на изборите за местни органи на самоуправление.
В предаването "Преди всички" Иво Цанев от ОДС обясни, че за да започнат тези разговори, е необходимо да има ясна опозиционност от страна на Синята коалиция спрямо управлението. Също така от ОДС искат в програмата на кандидат-президента да е записано иницииране на обществен дебат за нова национална доктрина. Според тях е необходимо в тази програма да бъде записано и иницииране на обществен дебат за нова Конституция на България.
Цанев не одобрява поведението на Синята коалиция по време на гласуването на вот на недоверие. Според него тогава сините не показват достатъчно своята опозиционност. Чисто политически техните гласове дори и да бъдат отрицателни, управлението няма да падне, подчерта той. Цанев изказа мнение, че много често поведението на Синята коалиция е двулично: От една страна говорим, че сме срещу управлението, от друга страна когато дойде време, не гласуваме срещу управлението.
Синята коалиция продължават да си мислят, че след като са в парламента, ще бъдат вечно там. Те не си дават сметка, че те имат 15 депутата в парламента, че по никакъв начин не влияят на процесите в България по отношение на управление, по никакъв начин не задават сериозните проблеми и по никакъв начин не решават проблемите на хората. Ако Синята коалиция не анализира сериозно тези неща, те в един момент ще останат извън парламента и ще потънат в забвение. Просто ще се появи нов десен субект, който да запълни това пространство
, коментира още Иво Цанев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна