Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивка Цакова: Доверието е особено важно за заемащите отговорни публични длъжности

Новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева трябваше да бъде изслушана в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси на Висшия съдебен съвет.
Снимка: www.capital.bg

Според закона, приет през 2009-та за продотвратяване и установяване на конфлист на интереси, конфликтът на интереси е такава възникваща ситуация, когато лицето, заемащо публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното  и обективно изпълнение на правомощията му по служба. Законът изрично дори е  пояснил какво значи частен интерес и от какви облаги под формата на пари, имущество, акции, различни привилегии се възползва заемащия публична длъжност и свързаните с него лица, предимно роднини. Конфликтът на интереси е преддверие на корупцията, ако не се предотврати и установи. Това коментира за "Хоризонт" специалистът по лобизъм Ивка Цакова, преподавател в УНСС.

Според нея, за да можем да разберем случая с новоизбрания председател на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева, трябва да разтълкуваме случая с консултантските договори на Лъчезар Иванов, да не говорим за Красьо Черния, кадровика-лобист в съдебната система, трябва да разграничим понятията конфликт на интереси, корупция, лобиране.

Действително в писмото си до Висшия съдебен съвет /ВСС/ и неговите органи Владимира Янева преценява, по свое вътрешно убеждение, че няма конфликт на интереси, добави Ивка Цакова и подчерта, че тя сама може да преценява това, когато подава декларация за потенциален конфликт на интереси, но когато вече има не само подозрения, когато инспекторатът на ВСС е установил някои нарушения в забавяне на делото по Софийски имоти, не тя, а друг трябва да се произнесе.

По думите на Цакова, установяването на такъв конфликт на интереси е морален проблем. Цакова припомни, че в нашето общество особено се е изострила чувствителността към морала в обществения и политическия живот. Етичните норми са препоръчителни, не задължителни. Тук става въпрос за преценка за достойно  поведение, за отговорно, пристойно, почтено. А въпросът за доверието е особено важен за заемащите отговорни публични длъжности, коментира Ивка Цакова.

Още от коментара на преподавателката в УНСС Ивка Цакова можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Таня Величкова, в същия файл можете да чуете и обобщен коментар на случая Владимира Янева от Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна