Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС одобри спътниково излъчване на БНР и БНТ без ограничения

БНР и БНТ ще могат да излъчват без ограничение чрез спътници в Европа и други континенти, където живеят българи. Това предвиждат приетите на първо четене промените в закона за радиото и телевизията бяха приети на първо четене. Парите за спътниковото излъчване ще бъдат осигурявани от държавния бюджет.

С измененията в закона отпадат ограниченията за позиционирането на продукти в програмите на обществените доставчици на медийни услуги. Премахва се съществуващото в момента тяхно неравностойно и неконкурентноспособно положение.

Промените създават и условия за допълнително финансиране на Българската национална телевизия, която изпълнява обществената си функция при крайно ограничен финансов ресурс. В тази връзка депутатът от Синята коалиция Асен Агов коментира, че и в момента финансовото състояние на БНТ е силно нестабилно.

Агов призова СЕМ да извърши цялостна проверка на ангажиментите на търговските оператори за обществените предавания в техните програми. Защото се наблюдава недопустима тенденция ръководствата на много телевизионни оператори сами да решават кога започнала предизборната кампания. Това е недопустимо и влиза в разрез с обществения договор.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна