Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови съкращения започват в Министерството на отбраната

Снимка: Ива Антонова

Близо 130 служители на Министерство на отбраната трябва да напуснат постовете си в рамките на започващото от 1 юли преструктуриране. Това е поредното редуциране на служители от началото на мандата на правителството. Промените са съобразени с приетия нов Устройствен правилник.

Бройките са реални, а не щатни, както увери наскоро военният министър Аню Ангелов. Заради съкращаване на щаба по осигуряването и поддръжката две от генералските длъжности ще бъдат закрити. От военните първи ще бъдат освобождавани лицата, които са с навършени години за пенсия. Министерството на отбраната не очаква проблеми с изплащането на обезщетения. На тази етап са предвидени по милион и половина лева на месец.

Наскоро стана ясно, че от началото на годината до 31 май българската армия са напуснали 313 военнослужещи, 231 от които по собствено желание. Част от напусналите са посочили, че не виждат перспектива за професионалното развитие в армията заради увеличената пенсионна възраст.

С влизащите от 1 юли промени в Закона за въоръжените сили пък щабовете на видовете въоръжени сили ще могат да обявяват обществени поръчки, които засягат дейността на поделенията. Това няма да се отнася обаче за поръчките за въоръжение, техника и ремонти.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени