Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фелдшерите започват протестни действия

Последно обновяване: 13:38 ч.

На 1 юли започват преговори между министъра на здравеопазването Стефан Константинов и представители на фелдшерите, които от началото на месеца стартират протестни действия. Това каза Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери в България. Александров посочи, че не е оптимист за резултатите от днешната среща.

Фелдшерите искат уреждане на статута на професията, самостоятелна съсловна организация и продължаване на обучението на кадри по специалността.

Днеска ще започнеме протеста, даваме начало на протеста с черни лентички на реверите си по работните места, а от понеделник ще връчиме едни декларации официални по съответните области на областните управители. И от следващия ден, вторник, по един час ще спираме работа там, където работят медицински фелдшери, обясни Александров. 

Ако се стигне до ефективни протести от понеделник, за пациентите ще се грижат лекарите, с които фелдшерите работят, подчерта Александър Александров.

Фелдшери от Пловдив се включиха в обявения за протестен ден в цялата страна заради неясния им професионален статут. Те връчиха петиция на представители на областната администрация с настояване за точно и адекватно законово уреждане на компетенциите им, отговарящи на квалификационната характеристика на професията фелдшер. Под петицията са се подписали близо 70 фелдшери от центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Паралелни подписки се правят и в останалите 12 филиала в областта.

На провелия се тристранен съвет в сградата на областната администрация с участието и на синдикатите фелдшерите изтъкнаха, че искат професията им да бъде нормативно призната. Те подчертаха, че статутът им трябва да бъде не на парамедици, както е в момента, а на лекарски асистенти, каквато е практиката в много други държави. Фелдшерите се обявиха и за създаването на съсловна организация, която да защитава конкретно техните интереси, тъй като сега те фигурират в съсловната организация по здравни грижи. Заради отказът за регистрирация фелдшерите съдят държавата в Страсбург. С връчването на петицията в пловдивската областна управа здравните работници поискаха и спешна среща с министъра на здравеопазването Стефан Константинов, на която да бъде обсъдено бъдещето на професията.

Медицински фелдшери от Габровска област също се присъединяват към общонационалния протест, организиран от Съюза на медицинските фелдшери бакалаври по медицина в България. По време на работа те ще носят черни хартиени ленти с надпис "Национален протест на фелдшерите в България". В местната структура на съюза в Габрово членуват 80 фелдшери.

В Сливенско фелдшерите са в символичен протест с трикольорни лентички на ревера. В понеделник те също ще връчат протестна декларация на областния управител с искания за уреждане статута на професията, самостоятелна съсловна организация и обучение на лекарски асистент по европейски модел. Председателката на фелдшерското сдружение в Сливен Стоянка Узунова увери, че по време на протестите, предвидени за следващата седмица, фелдшерите в Сливен няма да спират работа.
По публикацията работи: "Преди всички";Кореспонденти на БНР в страната
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна