Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози и бизнесмени в спор за концесиите в Банско

Снимка: Архив

Концесионният договор за ски зоната в Банско е нарушен и незаконно изградените съоръжения трябва да бъдат разрушени, заяви екологът Андрей Ковачев от сдружение "За да остане природа в България" пред "Неделя 150" по "Хоризонт".

Слабата позиция на правителството в момента се диктува от това, че реално се защитават интересите на местните депутати, на които им предстои да си водят местна изборна кампания. От там, според мен...и правителството да защитава местните мафиотски интереси. Не забравяйте, че община Банско има свой процент в "Юлен", където основният капитал е офшорен, от Вирджинските острови.

От своя страна бизнесменът Филип Цанов от коалиция "Природата за хората и регионите" предположи, че природозащитниците не искат промяна на концесионния договор в Банско, тъй като това може да доведе и до промяна на договори за концесии в други части на страната:

Доколкото знам, че може би ще се промени и концесията на "Каолин", а "Каолин" е дружеството, което е най-пряко е свързано с господин Ковачев като партия "Зелените"...Там хората от Меричлери, на които се отрови водата, скочиха и желаят да се променят концесионните договори и да се анулира договора на "Каолин". Всичко е скрито там. Тези неправителствени организации в момента срещу инвестиционни проекти водят 109 дела, но те избирателно водят.

Филип Цанов определи изказаното от Андрей Ковачев предложение за провеждане на национален референдум по случая "Банско" като "див ултраляв популизъм".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна