Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпространителите на вестници в Гърция прекратиха стачката

Разпространителите на вестници в Гърця прекратиха стачката след решение на първоинстанционния съд да бъдат съдени за нарушение на конституцията.

След като в понеделник Атина и Солун останаха без печатни издания издателите на вестници се обърнаха към съда за съдействие. Темида строго заплаши продавачите с обвинение за грубо нарушаване на правото за свободно разпространение на печата. Ден по-късно имаше само единични случаи на неподчинение.

Причината, в понеделник всички места за продажба на вестници да останат затворени, е влезлият същия ден в сила закон, който либерализира трудовия пазар за над 400 професии. Продажбата на вестници също попада сред новите свободни професии. Премахнати бяха ред ограничения и разрешителното за тази дейност вече се получава по бърза процедура. На практика всеки гражданин на страната вече може да продава вестници и списания. Разпространителите досега преотстъпваха на много високи цени разрешителните си, като не плащаха данъци за това.

Срещу същия закон миналата година стачкуваха собствениците на бензиновози, които предизвикаха криза с горивата в страната.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна