Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БХК искат оставката на министър Цветанов

Снимка: БГНЕС

Акт на първобитно насилие според Българския хелзинкски комитет е поредната серия критики, която министър Цветан Цветанов отправи към съда по повод операция "Защитените". Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет представи аргументите за искането на оставката на министър Цветанов:

Агресията на този министър към съда не е от сега. Това не са критики, а заплахи срещу конкретните съдии посредством използването на собствените имена на тези съдии, като инструмент те да бъдат стигматизирани. Сякаш те – съдиите – са престъпността. Няма такава правова държава, няма такава омраза към правосъдието. Заклеймяването на съдиите, като свързани с престъпността, е просто начин да се прехвърли отговорността за неуспеха на борбата с престъпността от изпълнителната власт върху съда. Съдът не е борец срещу престъпността, съдът има една единствена задача – и това е да съди право. Полицията е тази, която трябва да се бори с престъпността, като събира качествени доказателства, които да направят справедливо едно осъждане.

Според Маргарита Илиева пропагандата на правителството е причината хората да винят съда, без да разбират какво е естеството на неговата работа – да бъде наистина безпристрастен. Без съд няма закон. Илиева смята, че липсва достатъчно правна култура и съответно респект и оценяване на ролята на съда: Когато министър Цветанов посочва кой е престъпникът и каква мярка да му се наложи, ние нямаме закон. Ние имаме една полицейска държава, в която полицай номер едно казва какво значи право.

Българският хелзинкски комитет иска и оставката на Висшия съдебен съвет като неспособен да отстоява независимостта на съда: Висшият съдебен съвет е този, който трябва да защитава независимостта на съда. И той, който сега мълчи в това абсолютно крещящо издевателство над правосъдието, извършено от министър Цветанов, не е никакъв Висш съдебен съвет и не е никаква институция. Той може само да съсипе независимостта на съда, нежели да я отстоява.

Не е работа на полицията да оценява съда, каза пред "Хоризонт" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Във всяка една нормална държава, полицията се съобразява със съда, а не обратното, категоричен бе той. Липсата на единна информационна система за противодействие на престъпностт, според него, пречи да се проследи развитието на едно дело. Влошаването на отношенията между отделните правораздавателни органи е вредно за държавата и е с трайни последици, предупреди Емануил Йорданов.

Интервютата на Силвия Великова с юриста и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов и Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна