Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтовата линия се премести по-близо до Триполи

Либийските бунтовници са превзели древното либийско село Кауалиш, известно още и като Гуалиш, и са поели контрола над него. По-рано днес бе съобщено, че бунтовниците са предприели офанзива срещу населеното място, намиращо се на петдесетина километра югоизточно от Триполи. Опозиционните сили са се сражавали 6 часа с частите на Муамар Кадафи, разположени в селото, преди да навлязат в него, стреляйки победоносно във въздуха и скандирайки: "Бог е най-велик". При пропускателните постове войници от силите на Кадафи са изоставили палатки, недоядена храна, подпален микробус и преносим електрически трансформатор. Бунтовниците са успели да заловят няколко от войниците на Кадафи.

Превземането на селото беше част от обявената от бунтовниците в неделя 48-часова офанзива за връщането на контрола в зони, южно от Триполи, които те загубиха. Една от целите на офанзивата е спечелването на контрола над Бир ал Ганам, разположен на стратегически кръстопът на около 50 километра южно от Триполи. От там либийските бунтовници биха могли да обстрелват с тежко оръжие Триполи. Друга цел на бунтовническата офанзива е град Гараян, смятан за ключа към столицата.

Превземането на селото Кауалиш измести фронтовата линия по-близо до столицата Триполи. Офанзивата на бунтовниците е била координирана с НАТО.

По публикацията работи: Ройтерс и Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна