Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Мариана Тодорова: В България всекидневно има полицейско насилие

Снимка: БГНЕС

Мариана Тодорова, адвокат на един от задържаните при операция Шок, съобщи за полицейско насилие над клиента й. Тя твърди, че не знае къде се намира той, защото й се обадила съпругата му. Адвокат Тодорова разказа, че при ареста на клиента й е било застреляно домашното куче, въпреки че никой от семейството не е оказвал съпротива. В къщата е имало повече 10 души, сред които и малки деца.

Мариана Тодорова уточни, че клиентът й е бизнесмен с фирма в България. Не е осъждан и не е замесен в истории с наркотици. При акцията полицаите са разбили входната врата, въпреки че съпругата на арестувания е казала, че ще я отвори. При задържането служителите на реда са заявили, че имат европейска заповед за арест.

Според адвокат Тодорова в България всекидневно има полицейско насилие. Това, че вие журналистите не знаете какво се случва всеки ден във всички районни полицейски управления, не значи, че няма полицейско насилие. Много мои клиенти са задържани и след това ги освидетелствам, коментира още Тодорова.

Задържаните при операция Шок са 49, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той добави, че акцията се провежда с участието на Европол и Сикрет сървиз.

Не е ясно още дали за всички прокуратурата ще иска да бъдат изправени на съд или някои ще бъдат ползвани като свидетели, каквато е обичайната практика. Ако по отношение на всички има европейска заповед за арест, до събота всички те трябва да минат пред съда, който да прецени дали те да бъдат изпратени в съответната държава, която иска да ги разследва, научи репортерката Силвия Великова.

Още от разказа на адвокат Мариана Тодорова за задържането на нейния клиент при операция Шок и нейният коментар за поведението на полицията в подобни ситуации, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Силвия Великова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени