Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отнесе Италия за час и половина на финалите в Гданск

Невероятната игра на нашите на блокада и в атака донесоха успеха с 3:0 гейма над Италия на финалите на Световната лига в Гданск
Снимка: FIVB
 

Отборът на България взе впечатляващ успех над Италия в последната си среща от груповата фаза на финалите на Световната лига в Гданск, след като в третия си мач от 1-ва група победи в зала „Ерго Арена” с 3:0 гейма (25:22, 25: 22, 25: 21). Така волейболистите ни се нуждаят от победа на Аржентина и въртележка в групата, за да продължат в следващата фаза.

Изненадата на Радостин Стойчев бе включването в игра на капитана Владимир Николов, а останалите на полето бяха Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев и либерото Владислав Иванов. Публиката в Полша пък не спря да подкрепя през цялото време нашите, от които до голяма степен зависеше класирането на „червено-белите” за следващата фаза.

Волейболистите ни започнаха ударно и взеха аванс от 3 точки – 6:3, като само в първите разигравания направихме 3 блокади, колкото за целия двубой срещу Аржентина. Отличната игра на нашите продължи и след единична блокада на Тодор Алексиев вече имахме 4 точки преднина – 8:4. 2 грешки в атака помогнаха на италианците да ни настигнат при 9-та точка, а малко преди това първият рефер Милан Лабаста привика капитаните на двата отбора – Владимир Николов и Кристиан Савани, тъй като мачът се изнерви заради някои отсъждания. 2 аса на Зайцев изведоха Италия за пръв път от началото на мача напред в резултата – 13:11. След 2 отлични атаки на Владо Николов и Матей Казийски резултатът бе изравнен – 14:14. Все пак италианците имаха точка аванс при второто техническо прекъсване. Успяхме отново да догоним противника при 19-та точка, а тактическата смяна на Стойчев – Георги Братоев на мястото на Теодор Тодоров – даде резултат – разпределителят ни извади топката в задно поле, Матей завърши контраатака, а Виктор Йосифов направи блок за 22:20. Нов блок на Йосифов изправи залата на крака при 24:21 – така както домакините помагат на своите да затворят гейма. Успешна атака на Владо Николов и 25:22 – 1:0 за България.

Втория гейм също започнахме отлично като за първите 3 разигравания Владо Николов успя да направи 2 блокади и принуди наставника на „скуадрата” Мауро Беруто да вземе почивка при 4:1 за нашите. Отлична игра на Матей Казийски и Владо Николов на сервис и разликата стана вече 5 точки при първото техническо прекъсване. Волейболистите ни продължиха да играят с настроение и играта им от двубоите с руснаците във Варна се завърна – 11:6. 3 поредни точки за италианците и прекъсване за Стойчев. И отново, както в първата част, настъпи лек смут в играна на „лъвчетата” – Италия ни изравни при 12-та точка. И пак националите ни натрупаха преднина – 16:13. При 20:19 и ас на Жеков италианците реагираха бурно срещу отсъждането на реферите, като капитанът им Кристиан Савани бе на път да получи жълт картон. Лабаста пак привика капитаните и дълго обясняваше на Савани, че следващия път ще получи официално предупреждение. Грешка на Зайцев в атака отново изправи публиката на крака – геймбол за България. Отново 25:22 и 2:0 за България.

И третата част започна с няколко добри блокади на нашите, но този път и италианците заиграха добре на блок. След няколко разменени грешки двата отбора заиграха точка за точка, като нашите отново дръпнаха след отлична защита на Николай Пенчев и атака на Казийски. Този път преднината ни бе само 2-3 точки, но стабилната игра на нападателите Владо Николов и Матей Казийски поддържаха дистанцията и това се оказа достатъчно. Съвсем отказахме италианците след блокада на Виктор Йосифов срещу Бирарели и стигнахме до крайното - 25:21 - 3:0 и победа за България.

По публикацията работи: Светослав Костов - пратеник на БНР в Полша

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна