Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Чеков: Повечето французи искат завръщането на Строс-Кан на политическата сцена

Доминик Строс-Кан
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мнозинството от френските избиратели желае завръщането на Доминик Строс-Кан на политическата сцена, смята Божидар Чеков – кореспондент на сп. „Тема” в Париж. В предаването „Събота 150” той коментира: Случаят „Строс-Кан” е изключително положителен за журналисти, за хората, които раздават съдебната справедливост, за хората, които печелят пари от медиите, защото тази личност – Строс-Кан, беше фаворит за изборите във Франция и в същото време един от най-влиятелните хора в света. Това, което се случи с него, е много поучително за всички, които се занимават с комуникация.
Според Чеков е имало голяма несправедливост спрямо Строс-Кан. Общественото мнение, не само френското, симпатизира на хора, за които е правено много за тяхното омърсяване. Наистина Строс-Кан буди много симпатии във Франция, изказа мнение той.
Има някои много интересни неща. Първо – сблъсъкът между американската правосъдна логика и европейската. За европейците – докато не е доказана вината на обвиняемия, той е невинен. Това е нещо свещено в Европа и във Франция. В Америка този, който е хванат, той трябва да докаже, че е невинен – това е напълно обратна логика. Тези две логики се сблъскаха с всичка сила. Смятам, че за една страна като България това е нещо много положително да се анализира, защото ми се струва, че в България полицията, не толкова правосъдната система, работи малко по американски маниер. Това е много интересно за българското обществено мнение, за българския медиен свят да си извади поука от това, което става, коментира още Божидар Чеков. Той подчерта, че французите са дълбоки привърженици на справедливостта, а справедливостта изисква този човек да застане на мястото, на което беше. Всички са впечатлени от твърдостта на неговата позиция – той пледира невинен от начало до край. Строс-Кан и неговата съпруга няма да приемат никакви преговори, той ще пледира невинен и може да подведе под съд дори и американската система по начина, по който тя го направи с него, смята Чеков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени