Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чуров: Кадафи е загубил своята легитимност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За мен е по-важно общото разбиране на НАТО и Русия, че Муамар Кадафи е загубил своята легитимност, няма политическа перспектива и че либийският народ е този, който ще определи бъдещето на страната. Това каза българският представител в НАТО Тодор Чуров в предаването „Събота 150”. Различията между НАТО и Русия не са толкова по политическата оценка на ситуацията, отколкото по операцията на НАТО, заяви още той.

По повод на евентуално споразумение по въпроса за противоракетната отбрана на НАТО и Русия, преди следващата среща на Съвета НАТО –Русия в Чикаго през 2012 година, Чуров коментира: Може би на границата между реализма и предпазливия оптимизъм бих бил склонен да допусна подобна възможност при много силна политическа воля и от двете страни.

Тодор Чуров определи срещата на Съвета НАТО-Русия в Сочи като успешна. Като че ли беше по-важно да се направи оценка на постигнатия напредък и на това, което предстои да привлича вниманието ни в по-голяма степен, отколкото да се търсят решения на въпроси, по които се водят доста сериозни преговори. Мога да кажа, че от гледна точка на оценката за успеха или неуспеха на срещата бяха разгледани въпроси на практическото сътрудничество като борбата с пиратството, разпространението на наркотиците и други. Това сътрудничество на практическо равнище се развива изключително успешно, коментира българският представител в НАТО Тодор Чуров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна