Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: 40 хиляди ферми са застрашени от закриване

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 18:07

Около 40 хиляди са фермите в страната, които са застрашени от закриване, ако не изпълнят европейските изисквания. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов. Според негио стопанствата, които са първа категория, са само две хиляди и това прави ситуацията тревожна:

Няма да затваряме никой на Нова година. Ще продължат да работят, но този път сроковете ще бъдат обвързани с етапи на преструктуриране, т.е. тези, които са трета категория, ще им дадем примерно половин година, зависи колко договорим с Европейската комисия срок, и ако не станат втора - затварям. Тези изисквания се отнасят по отношение на това дали той ще може да предава млякото. Просто те няма да могат да го реазлизират. От тук ще дойде проблемът, нали, никой няма да му убие животните.

Земеделският министър е разпоредил засилен контрол на храните по граничните пунктове и във вътрешността на страната. Поводът за строгите мерки е днешният опит през ГКПП "Капитан Петко войвода" в страната да бъдат внесени месо и млечни продукти от Гърция. Хранителните продукти, натоварени в два микробуса, са били с влошено качество и изтекъл срок на годност.

Според Мирослав Найденов, опитите за нелегален внос ще продължат заради кризата в южната ни съседка. Заповедта на министъра  ще се изпълнява от инспекторите в регионалните звена на Националната агенция за безопасност на храните. Те ще бъдат подпомагани от полицейски служители.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна