Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: Оценката за правителството е тъжна

Снимка: БГНЕС

Оценката за правителството е тъжна, жалка за България като резултат, защото и в икономически, и в социален план България се намира в окаяно състояние. Това заяви депутатът от БСП Меглена Плугчиева в предаването „Неделя 150”.

Плугчиева коментира и скандалния списък с 81 въпроса за съставяне на досиета за политическите опоненти на ГЕРБ в Русенска област. Тя обясни, че е получила списъка от колега от БСП в Русе. По-важно е какво съдържа този каталог и до какви нива на падение стига политическият ни живот и каква опасност за компрометиране на предстоящите избори идва. Тук вече понятието „пряка демокрация” струва ми се, че се загърбва и потъпква и смятам за мой граждански дълг и дълг като народен представител да информирам колегите си и особено кандидатите за кметовете, които предстои да се впуснат в предизборна кампания, каза депутатът и допълни, че няма да участва в предизборните надпревари за президент и за кмет.
Всеки опит този списък да бъде неглижиране или отречен е или опит да се прикрият истинските намерения, или е една грешка, че се подценява ситуацията, защото не случайно в българското общество и сред чуждите медии се насажда мнението, че България се развива като една полицейска държава. Да се гледа опростенчески на скандала със списъците е грешка, коментира още Меглена Плугчиева.

От своя страна зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов определи списъка като провокация с цел саботаж.

Той коментира и отказа на депутатите да приемат Закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Анастасов беше категоричен, че бламиране срещу правосъдния министър Маргарита Попова не е имало. Аз по-скоро се учудвам от поведението на колегите, на т. нар. независими народни представители. Знам какво говореха в комисията по време на първото гласуване на законопроекта и изведнъж промениха много рязко позицията си в зала. В закона има неща, които могат да бъдат коригирани, но неговата обща политика, неговата схема ще бъде оставена такава каквато е, каза Анастасов.

Той отрече също така да има неразбирателство между министрите.

 

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна