Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любомир Христов е кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева

Снимка: БГНЕС
Икономистът Любомир Христов е кандидатът за вицепрезидент, който ще се яви на изборите заедно с кандидата за държавен глава Меглена Кунева.
Меглена Кунчева изтъкна позитивите от кандидатурата на Любомир Христов. Тя припомни, че икономическият фокус е важен за кампанията. Вицепрезидентът, който предлагам, има опит в международните институции. На тази база аз се надявам той да изпълнява функциите на посланик за специални поръчения във външнополитическата област и ще допринесе за активната позиция на българската икономическа дипломация. Ще разчитам на подкрепата му и в областта на такава активна дипломация в областта на правата на човека. Много от вас познават вицепрезидента, който аз предлагам, защото през годините той е имал силен глас. За съжаление, предвиди много кризи. За съжаление, тези кризи се сбъднаха. Предлагал е работещи решения и за съжаление – тези решения не бяха следвани. Няма негова статия в българска или чуждестранна медия в областта на финансите и макроикономиката, която да не е последвана от много интересни коментари, коментира Кунева.

Любомир Христов е бил съветник на изпълнителния директор на Световната банка, както и изпълнителен директор на Централния Депозитар. От 2004 г. досега е председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти.

На въпрос дали е съветвал Бойко Борисов за икономическата политика, Любомир Христов отговори: Не съм съветвал г-н Борисов, независимо от това, което той е казал и медиите са тиражирали. Но ето един контраст и една разлика – г-жа Меглена Кунева не е и няма да употреби моето мнение в публичното пространство, без предварително да сме говорили. Г-н Бойко Борисов направи това. Не съм виждал очите на този човек след изборите от 2009 г. Какво е говорил и защо го е говорил – може да ви отговори само той.
Христов смята, че страната ни е изгубила своята посока и поради тази причина е приел поканата на Меглена Кунева. Критиката на Христов към банковия сектор е известна от доста време. Преди година той каза, че банките си застрелват своите длъжници, така че ако Любомир Христов стане вицепрезидент, вероятно ще очакваме и някакви решения на тези въпроси.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.