Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контактната група за Либия призна Преходния национален съвет

Контактната група за Либия призна създадения от бунтовниците Преходен национален съвет за легитимната власт в страната. Това стана ясно от заключителната декларация на четвъртата среща на групата, която се състоя в Истанбул.

Контактната група, която включва над 30 държави, призова Муамар Кадафи да се оттегли от власт. Според италианския външен министър Франко Фратини този ход няма да остави на либийския лидер друга възможност освен да се оттегли. 

Фратини каза още, че контактната група е определила специалния пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Либия Абдел Илах ал Хатиб за единствен представител на международната общност по либийския въпрос, който да говори от нейно име. Хатиб е упълномощен да предложи на Кадафи пакет условия, при които той да се оттегли от власт, които включват прекратяване на огъня.

По време на форума британският външен министър Уилям Хейг заяви, че военните действия срещу режима на Кадафи ще се засилват, докато в същото време пратеникът на ООН настоява гражданската война в Либия да бъде прекратена с преговори.

Пред журналисти френският министър на външните работи Ален Жупе посочи, че либийските държавни активи могат да бъдат размразени, защото "отсега нататък ПНС ще упражнява тази отговорност".
По публикацията работи: Ройтерс и Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна