Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За повече часове по български език настояват от "Академика БГ"

Снимка: БГНЕС

Начинът, по който децата общуват в интернет, е тревожен сигнал към образователната система. Това заяви Ева Гечева от сайта "Академика БГ", инициатор на кампанията "Бъди грамотен".

Децата прибягват до изображенията, тъй като изображенията са по-атрактивни, разбира се, с тях по-лесно човек може да изрази емоция. Не случайно се наричат емотикони и според мен не трябва да се противопоставя едното на другото. Но употребата, прекалената, на емотикони е сигнал към образователната система и мисля, че трябва правилно да разчитаме този сигнал, обясни Гечева.

Според нея необходимо е увеличаване на часовете за ограмотяване на децата в началния курс.

Според мен трябва да се промени изцяло съдържанието на учебните програми. Просто да се предвиди по-малко литература, защото децата няма да станат писатели в голямата си маса и много повече правопис и пунктуация, тъй като е видно, че излизат наистина неграмотни от училище. Това според мен е нещо твърде лесно за реализация. Същото смятат и учителите, с които контактуваме покрай кампанията "Бъди грамотен". Часовете по български език са малко, подчерта Гечева.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна