Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овации за Красимира Стоянова като Татяна и Александрина Пендачанска в ролята на Неда

Красимира Стоянова като Татяна и Бо Сковхус - Онегин на амстердамска сцена
Снимка: DNO

Това издание на класика.com проследява чрез кореспондентите ни в Германия, Франция и Австрия интересни музикални събития, две от които с престижно българско участие.

Овациите на публиката и възторзите на критиката получиха наскоро оперните прими Красимира Стоянова и Александрина Пендачанска.

Татяна Минчева разказва за големия отклик в германската преса за участието на Красимира Стоянова в постановка на Нидерландската опера в Амстердам на операта "Евгений Онегин" от Чайковски. Татяна е нова роля в репертоара на нашата звезда, носителка на приза Музикант на годината 2007 в анкетата на праграма Хоризонт и предаването Алегро виваче. Тя изпя Сцената с писмото от "Евгений Онегин" по време на концерта си в Пловдив през април т.г. - чуйте документален запис с Оркестъра на Пловдивската опера, дирижиран от Павел Балев.

Юлия Талева ни запознава отблизо с фестивала "Шопен", който събра на френска сцена доста прочути пианисти. Към кореспонденцията добавяме и изпълнение на уважавания български шопенист Людмил Ангелов.

Кореспонденцията на Боряна Йосифова от Виена включва и среща с оперната дива Александрина Пендачанска точно по времето, когато тя прави дебюта си във Виенската държавна опера като Неда от "Палячо" на Пучини. Научаваме, че следващите ангажименти на певицата са отново с диригента Рене Якобс, с когото имат много акламирани записи и постановки, затова ви предлагаме ария от тяхната версия на "Милосърдието на Тит" от Моцарт.

Чуйте предаването кореспонденции класика.com с кореспонденции и чудесни изпълнения.

По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна