Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Връзката между ГЕРБ и „Атака” е дълбинна

Снимка: БГНЕС

Връзката между ГЕРБ и „Атака” е дълбинна, защото ще трябва да се съгласим, че естествената коалиция, която трябваше да се сформира след изборите на 5 юли 2009 година, беше коалицията на партиите в рамките на ЕНП- ГЕРБ и сините. Много е интересно защо не се стигна до такава коалиция. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан в предаването „Неделя 150”.

Наистина се създава едно усещане за целите, които си поставяме ДПС и онова, което чувам като цели за подкрепата на вота от страна на Синята коалиция. За нас адресат на вота не е само вътрешният министър Цветан Цветанов. Адресат на вота на недоверие е кабинетът. Много важно е да се знае, че ние искаме вот на недоверие на целия кабинет, а не на един от министрите. В този смисъл целта на този вот е да се създадат предпоставки за предсрочни парламентарни избори, защото това правителство просто трябва да си отиде. Ако някой има за цел една или друга персонална промяна, значи, че все още носи надеждата, че това правителство може да се коригира, коментира още Местан.

Едно от предизвикателствата на този вот е да постави на изпитание колко истински е разводът между ГЕРБ- една партия, която твърди, че проповядва ценностите на съвременната християндемокрация и „Атака”- една партия, която определено като идеология, стои извън демократичния спектър, каза още депутатът.

Лютви Местан обясни, че ДПС са искали да бъдат водещи по този вот на недоверие преди всичко заради темата. Имаме амбицията да сме първата политическа сила и то не сега когато е лесно да се критикува управлението на Бойко Борисов за полицейщината и за непремереното използване на силовите методи, а още при сформирането на кабинета, допълни Местан.


По повод на кандидатурата за президент на БСП- Ивайло Калфин, Лютви Местан заяви: Определено БСП няма да й се налага да обяснява кой е кандидатът й за президент. Ивайло Калфин е достатъчно разпознаваем политик, бих казал с доста широки валенции. Имам в предвид факта, че той не е от „хардбесепарите” и в този смисъл може би това е заявката на БСП да потърси разширяване на вота, т.е. да се опита да покрие целия ляв сектор. Дали ще успеят да получат подкрепа извън ляво, е въпрос на конкретната платформа на г-н Калфин и на още нещо. Никак не е маловажен въпросът за това кой ще е кандидат-вицепрезидентът.

Зам.-председателят на ДПС обясни, че все още не може да даде отговор на въпроса дали ДПС ще подкрепи кандидатурата на Ивайло Калфин. Имаме принципна позиция, че ние ще изчакаме да се оформи цялата картина на номинациите и съобразно това ще вземем важното решение дали ще подкрепим някой от номинираните кандидати за президент и вицепрезидент или ще издигнем наша партийна кандидат –президентска двойка, каза още Лютви Местан.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна