Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Диков: Не са унищожени архитектурни старини със строежа на метрото

Снимка: БГНЕС
 

Категорично не са унищожени архитектурни старини при строителството на метростанцията при ЦУМ  в столицата. Това заяви главният архитект на София Петър Диков в предаването „Неделя 150”.

Той обясни, че в източната част, в която е запазена римската улица, се променя проектът, за да не се нарушава цялостта й.  Главният архитект на столицата беше категоричен, че не се правят компромиси с артефактите и археолозите, и строителите се отнасят с нужната грижа към тях. 

Това, което се прави в момента в центъра на София, е нещо уникално и нещо, в което съм убеден, че ще обърне  наопаки, в добрия смисъл, облика на София. Ние разкриваме повече от 10% от територията на древния град в неговите крепостни стени. Разкриваме го систематично и го разкриваме с изключително голяма грижа към това, което намираме. Подобна е ситуацията по трасето на бул.”Мария Луиза”. В момента това, което е открито, е много повече от това, което очаквахме. Там се намериха части от римски музайки, откриха се уникални капители. Може би има елемент на истина в това, че се демонтират археологически останки от частта, която е под бул.”Мария Луиза”. Наистина се демонтираха, но там ние имаме 4 или 5 пласта на археология. Самите археолози предложиха  да демонтират отделните пластове, за да достигнат до следващия пласт, обясни архитектът.

По повод на обвиненията, че се разрушава културното наследство на столицата, главният архитект заяви: Много дълги години никой не правеше нищо за центъра на София, никой не правеше нищо за това да покажем какво изключително ценно наследство имаме. В момента, в който започнахме да работим в тази посока, се явиха много хора, които ни дават акъл как точно да го направим.

Не виждам логика да спираме работа, защото в настоящата работа по никакъв начин не засягаме нито настоящи, нито бъдещи  археологически разкрития, каза още арх. Петър Диков.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна