Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС се радва на разширената подкрепа на недоверието, за "Атака" вотът е неморален

В Народното събрание бе внесен вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

Мотивите за третия вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов бяха внесени в Народното събрание. Вносителите от ДПС не скриха разочарованието си от факта, че Атака ще подкрепи ГЕРБ и ще гласува против вота на недоверие. Вотът е успешен поради това, че успя да обедини партиите от демократичния спектър срещу едно откровено вредно управление на страната,  което не случайно продължава да получава подкрепата на партия Атака, каза Лютви Местан от ДПС. Той добави, че вотът е показал кой кой е в българската политика и е свалил маските.

Вносителите посочват като мотив, че кабинетът на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов е установил едноличен режим на управление. Също така в мотивите е записано разрастването на контрабандата, безпрецедентното използване на специални разузнавателни средства /СРС/. Правителството е показало и неспособност за справяне с конвенционалната, битова престъпност.

Въпреки заявената подкрепа на управляващите, от Атака увериха, че ще изчакат дебата, за да изразят мнението си за политиката на Цветан Цветанов. Депутатът от Атака Николай Пехливанов беше категоричен, че въпреки подкрепата имат и резерви, които ще кажат при дебата, но няма да участват в театралните постановки, които се организират в момента от ДПС и БСП единствено и само с ясния мотив да втвърдят своя електорат предизборно.

Този вот не изчерпва темата за цялостната политика на правителството. Не е изключено още през септември да се иска нов вот за цялостната политика, казаха от ДПС.

Вотът е процедура за оставка на кабинета. Ако постигне тази цел, която по принцип му е заложена, вероятността да изпаднем в парламентарна криза е много голяма и провеждането на избори три в едно е най-разумното решение. Вотът е за това да се види, че има аргументи за тези обвинения и има разширена подкрепа на недоверието към кабинета. Защото разширената подкрепа на недоверието към кабинета вътре в парламента е умалено отражение на много по-разширеното неодобрение към кабинета в обществото. Това коментира за "Хоризонт" Христо Бисеров, заместник-председател на ДПС и председател на подкомисията за СРС-тата.

По думите на Бисеров спойката между ГЕРБ и Атака си остава, независимо дали има критики или подготовка за предстоящите избори. Когато ножът опре до кокала се вижда, че мнозинството в парламента е ГЕРБ - Атака, така както беше две години. И още по-силно това ще се изрази след изборите, твърди Христо Бисеров.

Броят на СРС е нараснал повече от три пъти по време на управлението на Борисов, съобщи Бисеров. Ако се добави и достъпът до разпечатки на телефонни разговори и интернет-трафик, числата стават колосални, скочили са на 60 хиляди за година. На всеки осем минути стартира по едно такова СРС, а ефективността е смешно малка. Това ни дава основание да смятаме, че се злоупотребява, добави Христо Бисеров.

Авокатът Явор Нотев, депутат от Атака коментира, че мястото на партията не е в групата на вносителите поради нейния разнороден състав. Нещо, което ни дава основание да твърдим, че това групиране е до голяма степен несигурно и безпринципно, без здрава основа, която да свързва и да обединява вносителите на този вот. Атака няма как да се нареди до парламентарните групи на ДПС, БСП и на Синята коалиция едновременно, защото вътрешните противоречиви линии между всеки от тези субекти няма как да не прави впечатление и да не озадачава, смята Явор Нотев.

От друга страна, съществува несъотвествието между заявеното неудовлетворение на лидера на партия Атака и на отделни членове на парламентарната група към Цветан Цветанов и изразената подкрепа при вота. По думите на Явор Нотев, няма как да се поиска оставката на Цветанов в тази група на заявили недоволство парламентарни субекти, които в момента на внасяне на вота на недоверие имат ясна представа, че този вот няма да мине. Ние намираме този вот за неморален, с оглед на това, че е с предизвестен край и по естеството си представлява едно заиграване с недоволството на хората в настоящия момент. Този вот подменя истинските проблеми на днешния ден, обясни Нотев.

Явор Нотев подчерта, че нищо от това, което имат да кажат от Атака срещу правителството на ГЕРБ няма да бъде спестено по време на парламентарния дебат, ако се стигне до него и ако той бъде задълбочен и критичен. Нотев очерта темите, по които от Атака имат критични бележки - за специализирания съд и за неприетия Закон за конфискация на имуществото, както и незавършената тема за СРС.

Независимо от критиката, която ще отправим, при липсата на алтернатива за нещо друго, няма каква да бъде позицията, освен да се гласува против вота на недоверие. Управлението на ГЕРБ, каквото и да говорим и каквито и претенции да имаме към него, няма сериозна алтернатива, смята Явор Нотев от партия Атака.

Още по темата за внесения в парламента вот на недоверие срещу кабинета Борисов можете да чуете в звуковите файлове с репортажа на Добромир Видев и с двете интервюта на Величко Конакчиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна