Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривове пред централата на РЗС и офис на ДСБ

Снимка: БГНЕС


Тази нощ в 3:58 часа е получен сигнал за взрив на бул.”Дондуков” №15, където се намира централата на РЗС. Малко по-късно към 4:20 е получен втори сигнал за взрив, поставен пред офиса на клуб „Илинден” на ДСБ . Това съобщи началникът на СДВР Валери Йорданов в предаването „Преди всички”. В момента се извършват огледи и на двете места. Нанесени са само материални щети. Първият взрив на бул. „Дондуков” е в рамките на 100-150 грама еквивалент. За вторият все още няма информация.И двата взрива са поставени пред входните врати на сградите. 
Това не е акт, който е насочен да нанесе големи щети или да навреди на хора. По-скоро е за сплашване или за обръщане на внимание, коментира Йорданов.
Пред офиса на ДСБ има счупени повече стъкла, както и пострадали витрини на магазини, които са били в близост до взрива.
Очаква се след около два часа да приключат огледите. „Надяваме се да открием техника, която е заснела какво е станало”, каза още началникът на СДВР.

Председателят на РЗС Яне Янев заяви, че това е „безпрецедентен терористичен акт срещу парламентарна партия”.
Това за мен е един безпрецедентен терористичен акт срещу парламентарна партия, който няма аналог в близката демократична история на страната и е силно обезпокояващо, че може на бул. „Дондуков”, на стотина метра от Министерски съвет, където има камери, банки и постоянно денонощно движение, да е възможна такава вандалска операция, каза още Янев.
В 5 часа тази сутрин РЗС е излязла с нарочна декларация. В нея от партията правят паралел между сутрешните взривове и взривовете пред редакцията на в-к „Галерия”. Това, което стана пред „Галерия” нямаше последствия и беше много професионален терористичен акт. Избран е такъв момент, че да няма поражение на други съседни сгради и второ по едно и също време нашите момчета от организационния отдел са разбрали, че е взривена централата на ДСБ, на един от офисите им на Сливница, каза още лидерът на РЗС.
Ние не можем да назовем лице, но виждаме какъв е почеркът. Почеркът според нас е един и същ, защото по наше дълбоко убеждение, след като беше взривена вратата на „Галерия” , той стана малко по-различен вестник и нямаше такива разкрития, каквито очаква обществото срещу властта. Сега пък в навечерието на вота точно да сложат взривни устройства срещу две десни партии, които имат ясна и категорична позиция, е знак на уплаха на тези, които не искат да се назовават истините с ясни и прости думи, заяви още Яне Янев.
По думите на Янев още към 4.30 часа пред офиса на РЗС са били Атанас Семов и Георги Терзийски. Към централата на партията е пътувал и Емил Василев.

Никой не може да ни уплаши и ако това му е целта, това  е било загубено време и изпотрошени стъкла. Това коментира депутатът от ДСБ Веселин Методиев в предаването „Преди всички”. Нищо не мога да мисля за неща, които са ми абсолютно далечни. Звучи ми като някакъв невероятен случай. Затова искам час по скоро да се прекратят спекулациите и да се каже точно кой го е направил. Живеем в малко абсурден свят, ако тези неща остават замъглени и държавните институции в лицето на МВР, не дават отговори, не може  вината да не остане при тях. Не може да искат от нас да знаем, а МВР да не знае, допълни той.

Председателят на ДСБ район „Илинден ” Павлин Чергански обясни, че са счупени стъклата на целия офис. Предположенията ги оставам за следствените органи. Не е имало заплахи и закани към партията и към нас, заяви той.  

Мненията на Валери Йорданов, Яне Янев, Веселин Методиев и Павлин Чергански чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна