Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия залови и последния укриващ се военнопрестъпник

Сърбия е арестувала и последния укриващ се от международното правосъдие обвиняем за военни престъпления Горан Хаджич, съобщи сръбски представител. Сръбският президент Борис Тадич ще даде извънредна пресконференция в 11 ч. местно време (12 ч. българско).

Горан Хаджич е бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната (1991-1995). Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

След ареста на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич на 26 май в Сърбия, Хаджич остана последният издирван все още от Международния трибунал по обвинение във военни престъпления. Горан Хаджич, 52-годишен, изчезна от дома си малко след публикуването на обвинението срещу него през юли 2004 г. и не се завърна въпреки призивите на сръбското правителство.

Той трябва да отговаря по 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия. В обвинителния акт срещу него се отбелязва специално отговорността му за клането в болница във Вуковар, при което бяха избити 250 хървати и други несърби.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна