Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За главния прокурор не става ясно защо една препоръка се повтаря четири пъти в текста

Главният прокурор Борис Велчев обеща в следващия си отчет пред Народното събрание да представи анализ на оправдателните присъди.
Снимка: БГНЕС

След като вчера излезе с официално изявление по доклада на Европейската комисия, днес главният прокурор Борис Велчев направи няколко допълнителни коментара към текста. Според Борис Велчев всички оправдателни присъди у нас, които са ограничен брой, са били обект на задълбочен анализ. Велчев добави, че в доклада за прокуратурата има една препоръка - да анализира дела, по които има оправдателни присъди и да се предприемат мерки за протестирането им. За обвинител номер едно, обаче, не е ясно защо тази препоръка се повтаря четири пъти в текста.

Вероятно това е внушение на някой много авторитетен и силно добронамерен към мен вътрешен фактор, който е успял да убеди комисията, че за да разбера една препоръка трябва да я прочета четири пъти, коментира Борис Велчев.

За констатациите за пасивност на прокуратурата при постановяване на оправдателни присъди Велчев каза, че от самия доклад е ясно, че става дума за много ограничен брой присъди. Велчев увери, че всички те са били обект на много внимателен анализ, някои от тях са били протестирани, по някои от тях протестите вече са приключили с успех. Изобщо да бъдем обвинявани в пасивност в тази насока за мен е трудно обяснимо, каза още Велчев.

Главният прокурор съобщи, че в следващия си отчет пред Народното събрание ще представи анализ на оправдателните присъди. Борис Велчев коментира, че му липсва елемента сътрудничество от механизма за сътрудничество и оценка и заради това от обвинението ще търсят собствена комуникация с ЕК.

Още от коментара на главния прокурор Борис Велчев по препоръките в доклада на ЕК можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Лъчезар Цветков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна