Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните зрелостни изпити и външното оценяване в 7 клас ще са в един ден

Снимка: БГНЕС
Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в 7 клас ще са в един ден. Единият изпит ще започва в 8 ч., а другият – в 10 ч. Това съобщи в предаването „Преди всички” зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.
До 20 май децата няма да имат тези почивни дни, които имаха тази година заради натрупването на изпити. Изпитите сме ги съсредоточили във втората половина на май. На 21 май предвиждаме да бъде държавният зрелостен изпит по български език и литература и националното външно оценяване в 7-ми клас по български език, обясни тя. По думите й се предвижда в държавния зрелостен изпит по български език и литература да се включат малко повече въпроси с отворен отговор, но те ще бъдат съобразени с учебно-изпитната програма. Другата промяна е в учебно-изпитната програма по география. Предложението е за облекчаване на съдържанието, върху което се изпитват децата на зрелостния изпит, каза Дамянова.
Относно решението учениците да имат кратка есенна ваканция, заместник образователният министър коментира: В началото на учебната година, т.е. до декември, имаме голямо натоварване на децата. След януари графикът е доста по-разтоварен. Поправките са с такава цел – да уплътним графика на учебното време и той да стане малко по-гъвкав и по-ритмичен откъм натоварване на децата. Въпросната есенна ваканция я има за първолаците от много години, така че същата тази ваканция сега ще я има за всички ученици. Става въпрос за още 1 ден, освен 1 ноември.
Коледната ваканция ще се удължи с още 1 седмица, посочи Дамянова. Тя добави: Междусрочната ваканция няма да се нарича междусрочна, а ще се нарича зимна. Тази ваканция няма да бъде между двата срока, а ще бъде в края на февруари – 23 и 24 февруари.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени