Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнеха лицензите за данъчните складове на "Лукойл"

Снимка: БГНЕС

Последно обновена: 13:45 ч.

С решение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов се прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Решението е връчено на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

На 13 юли Танов заяви, че петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" може да остане без лиценза, който й позволява да работи като данъчен склад. В рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. Според закона данъчните складове плащат налози се плащат, когато стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да си спести от плащането на акциз. След среща с ръководството на Агенция "Митници", на 22 юли 2011 г. от "Лукойл Нефтохим" заявиха, че ще монтират всички необходими технически съоръжения на складовете за гориво до края на годината. Според рафинерията, определеният от държавата краен срок - 26 юни бил прекалено кратък.

Ако от рафинерията поставят съответните уреди и осигурят онлайн връзка към автоматизираната система на агенция "Митници", лицензът може да бъде възстановен още в много срок от два, максимум три месеца, заяви директорът на  Агенция "Митници" Ваньо Танов пред "Хоризонт". Той прогнозира, че приходите на държавата няма да спаднат от затварянето на складовете:

Ние очакваме при нас да намалеят около триста милиона по отношение на ДДС, но за държавата няма да има разлика, защото те ще влязат в НАП. Аз смятам, че достатъчно горива има в държавата. Тя има и механизми други, с които да въздейства. Има и достатъчно много вносители; свободен е пазарът. Така че не може да се получи недостиг на горива.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков също увери, че до криза на пазара с горива няма да се стигне.  Дянков заяви, че и за малките, и за големите трябва да се прилагат едни и същи мерки. Това стана преди срещата в Министерството на финансите на ръководствата на агенция "Митници" и рафинерията.

Няма да има криза. Тук трябва да се покаже, че и малките, и големите фирми са еднакви пред закона. Всички трябва да изпълняват закона. Има достатъчно вносители, над 420 лицензирани вносители има в България, така че ще има достатъчно гориво, заяви министър Дянков.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна