Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: Държавата показа, че може да я има

Ако в държавата има закон, няма как да има отстъпки за една или друга фирма, категорична е Капон
Снимка: БГНЕС

Държавата показа на всички, че може да я има, заяви в предаването „Преди всички” председателят на Единната народна партия Мария Капон относно отнетия лиценз на „Лукойл Нефтохим”. Тя поздрави ръководствата на Агенция „Митници” и на Министерството на финансите, че са намерили смелостта да приложат закона. Много се надявам това да не е нито ПР-акция, нито някакви договорки, нито някакви други циркове, каза тя. Капон е категорична, че ако в държавата има закон, няма как да има отстъпки за една или друга фирма, а противното би означавало, че всеки един закон може да се променя през преговори. В този смисъл тя добави, че преговори не може да има.
Това, което е възможно в момента, е „Лукойл” да изпълни изискванията на закона и да кандидатства за лиценз. Другият вариант е „Лукойл” да атакува пред съда отнетия лиценз, след което обаче ще дойде процедура от страна на Агенция „Митници”. Всичко останало е цирк, коментира председателят на ЕНП.
Много искам това да се окаже верният сигнал, затова отказвам да разсъждавам върху други хипотези. Те съществуват, аз самата съм притеснена, когато виждам, че има преговори. Чудя се какво може да преговаря един министър на финансите и този, от който е отнет лиценза. Не разбирам каква е тази търговия с държавата, изтъкна още Капон. По думите й в момента държавата има два важни ангажимента – да устои на натиска и да не води преговори, докато няма изпълнени изисквания, и да не допусне спекула с цените на горивата. Според нея в подобни ситуации е възможна появата на картели за повишаване на цената на горива. Ако се стигне до там, държавата трябва да е готова да реагира – да интервенира с малки количества и така да намали цената, подчерта тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна