Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков оглавява кризисен щаб след спирането на "Лукойл"

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 16:07

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще оглави кризисния щаб, създаден да следи ситуацията след спиране на рафинерията на „Лукойл” в Бургас, съобщи премиерът Бойко Борисов:

Възложих на министър Трайков да оглави един кризисен щаб, който е с министъра на транспорта Московски, двама зам. министри - от финансите и от вътрешните работи, шефа на митниците и шефа на Държавния резерв. Така че да наблюдават всички тези процеси, които течат в момента. Но аз и вчера и днес казвам, надявам се, че рафинерията като най-голямо българско предприятие няма да се опита да направи някой номер с държавата.

Членовете на щаба ще наблюдават процесите на пазара на горива след отнемането на лиценза на рафинерията. По-късно министър Трайков посочи, че в момента не може да става дума за криза, поради което е по-коректно да се говори за създаване на работна група за наблюдение на пазара на горива.

Премиерът Борисов коментира още, че приема да се срещне със синдикатите в рафинерията, но при определени условия:

Те първо трябва да протестират срещу шефовете си, които година и половина не изпълниха тези ангажименти, които имат по наредбата. Така че първо като видим един протест срещу тях, след това са добре дошли и при нас.

Бойко Борисов изрази мнението си и за подкрепата от страна на Синята коалиция за действията по отнемане на лиценза на "Лукойл":

Господин Костов - той разбрах, че вече ни подкрепя много активно. Така че му благодаря за подкрепата. Оня ден ни сваляше, днеска ни подкрепя за това, че ни е поставил, с продажбата на "Лукойл", и е дал монопола в едни ръци, по този начин. Но аз на господин Костов съм му благодарен. Той ни помага много, особено с дружбата си с Доган в момента.

„Лукойл Нефтохим” работи с намалени мощности, но няма спрени производства, съобщиха от нефтозавода в Бургас. Преработването на наличната суровина продължава, като предприятието се поддържа на технологичния минимум.

Очаква се днес МС да вземе решение на подпис за отпускане на количество керосин от Държавния резерв, съобщи Трайчо Трайков и уточни, че в резерва има запаси от авиогоривото за 68 дни. 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна