Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията отново ще разпита норвежкия атентатор

Норвежката полиция ще разпита отново Андерш Брайвик, който призна, че е убил 76 души в две отделни нападения вечерта на 22 юли. Директорката на службата за сигурност на норвежката полиция Яне Кристенсен заяви, че Брайвик е социопат, който е действал без съучастници и без да има мрежа крайнодесни съмишленици. Самият Брайвик твърди, че извършил нападенията като член на мрежа модерни кръстоносци, които готвели революция срещу мултикултурна Европа и че имало други звена в тази организация, готови да нанесат удари. Двама психиатри са назначени за оценка на душевното състояние на Брайвик.

Норвежкият атентатор е планирал още нападения за 22 юли, заяви адвокатът на Андерш Брайвик. "Мишените и мащабите на останалите планирани нападения
били най-разнородни"
, каза Геир Липестад.

В понеделник съдия в Осло остави в предварителния арест Андерш Брайвик за 8 седмици, от които 4 той ще прекара в пълна изолация. Тридесет и две годишният атентатор по-рано днес беше транспортиран от затвора, където се прилага мярката му задържане под стража, до централата на норвежката полиция в Осло, където ще бъде разпитан.

По публикацията работи: ДПА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна