Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова: Има дискриминация в Изборния кодекс към независимите кандидати

Снимка: БГНЕС
Съзирам дискриминация в Изборния кодекс по отношение на независимите кандидати и инициативните комитети, заяви в предаването „Преди всички” Душана Здравкова, която ще се яви заедно с Алексей Петров на изборите за президент. Докато не са регистрирани кандидатите официално, няма как официално да говорим за екипи, няма как да говорим за това кой е президент и кой е вицепрезидент. Нека да приключи тази процедура и тогава ще стане ясно. За нас не е най-важното това кой е първи и кой втори, защото екипът е налице тогава, когато отговорностите се споделят и когато има някакъв продукт, документ, затова поработихме над хартата за гражданско управление. Важно е хората да разберат какво се крие зад идеята ни да бъде сменен партийния модел с модела на това гражданите да управляват, посочи ЗдравковаТя обаче няма никакви колебания относно участието в изборите.
Според Здравкова е мит твърдението, че президентът има много малко правомощия. Тази институция може да сложи основата на един междуинституционален баланс, смята тя и добави, че такъв баланс има в конструкцията на институциите в ЕС. Здравкова подчерта, че със своите послания и активност президентът може да влияе на политиките. Към момента тя не вижда необходимост от нови по-големи правомощия за държавния глава.
Ние сме за нова Конституция, нов обществен договор – гражданите да кажат какъв точно модел искат. Ние не сме за Велико народно събрание, което сега да смени Конституцията, а да се свика ВНС, което да прекрати своята дейност, подчерта Душана Здравкова. Тя добави категорично: Най-после трябва да се чуе гласът на гражданите. Най-после трябва да има референдуми, трябва да има граждански инициативи, които да не са обвързани и оковани в един закон, който за мен също е много дискриминационен – това е Законът за гражданското участие. Законодателят така е сковал гражданската инициатива, като цяло, в догми, процедури, формалности, че в настоящия момент гражданите могат да направят много малко.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна