Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За издръжка на един от 4-членно семейство трябват 528 лв

Снимка: Архив

Обновена в:  12:08 ч.

Едва 8 % от българските домакинства са имали през юни необходимите над 2100 лева за издръжката на живот на 4-членно семейство, показва проучване на КНСБ. За всеки член са необходими 528 лв. и 14 ст. Данните съобщи Виолета Иванова, експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, в интервю за "Хоризонт". Сумата е нараснала с 6.8 %, спрямо юни 2010г. От 100 домакинства в страната 28 живеят под границата на бедността, определена на 199 лв. на човек, допълни Иванова.

От КНСБ очакват, заради повишените от юли цени на много услуги, инфлацията през годината да достигне 8-9 %.

Най-сериозен проинфлационен фактор са цените на хранителните стоки. Доходите през първото тримесечие бележат спад от 2.1 % спрямо същия период на миналата година. Със същия процент намаляват и заетите. От синдиката искат 10 % увеличение на фонд "Работна заплата" през следващата година в бюджетния сектор. Ще се преговаря за ръст на заплатите и в частния сектор, където се отбелязва оживление.

Социалният министър Тотю Младенов коментира, че предложението за ръст на бюджетните заплати с 10 % от догодина, трябва да бъде внесено за обсъждане в тристранния съвет.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна