Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет души са пострадали при безредиците в Лондон

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Общо десет души са пострадали при сблъсъците в Тотнъм, северен Лондон, като девет от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани. Осем от пострадалите са полицаи, а най-малко един от офицерите е с травма на главата, съобщава Би Би Си.

Безредиците започнали в събота вечерта, когато първоначално мирен протест на около 300 души пред полицейски участък излезъл извън контрол. Протестът е бил организиран от роднини и приятели на 29-годишния Марк Дъган, който беше застрелян от полицията в четвъртък. Демонстрантите настоявали за "правосъдие" и незабавни отговори за обстоятелствата около смъртта на Дъган, но разследването на инцидента се очертава да бъде продължително.

Насилието започнало, след като две празни патрулни коли са били запалени от демонстранти, съобщава местната полиция. Автобус също е бил подпален, а местните магазини са станали обект на вандализъм, който продължавал и в ранните часове в неделя. Пожар избухнал и е в един от магазините. Телевизионна кола на Би Би Си също е пострадала, след като младежи започнали да хвърлят бомбички по нея и по екип на телевизията. За справяне с насилието са били използвани конни части за борба с безредиците.

Командир Стивън Уотсън от лондонската полиция обясни, че е нямало сигнали, че мирният протест е щял да ескалира по толкова насилствен начин.

Отношенията между широката общественост и полицията на местно ниво са много добри. Всеки ден хората правят бизнес и живеят по мирен начин. Така че няма нищо, което да оправдае нивото на насилие, на което станахме свидетели, каза командир Стивън Уотсън от лондонската полиция.

В района са били разположени значителен брой полицаи, които да възстановят спокойствието възможно най-скоро. Полицията се занимава с изолирани случаи на престъпност, в които са замесени малко хора, съобщи по-рано за Би Би Си Уотсън.

След 1985 г., когато районът стана жертва на кървав бунт, след като местна жителка получи инфаркт при нахлуване на полицаи в дома й, отношенията между местната общност и полицията са като цяло добри, коментира Би Би Си.

Дейвид Лами, депутат от избирателния район Тотнъм, призова за спокойствие и посочи, че насилието не е показателно за мнозинството от хората в квартала. Тези, които си спомнят разрушителните конфликти от миналото, ще бъдат решени да не се връщат към тях, подчерта британският депутат.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна