Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на "Нефтохим” щеше да даде отговор дали "Лукойл" е монополист на пазара

Снимка: БГНЕС
 

Отнемането на лиценза на "Лукойл" беше на основата на неизпълнение на закона от страна на компанията. Това действие трябваше да бъде предприето от държавата и нашите институции заслужават похвала, която ние рядко си позволяваме да им даваме, това каза в предаването "Неделя 150" Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. Според Прохаски, спирането на "Нефтохим" е щяло да даде отговор дали "Лукойл" има монополно положение на пазара на горива.

Комисията за защита на конкуренцията е длъжник на българската икономика, тъй като би трябвало много по – активно и по собствена инициатива да изследва пазарите за опити за монополизация  и картелиране, каза още Георги Прохаски.

От своя страна Стоян Панчев от Института за пазарна икономика коментира, че трябва да има връщане на фокуса на Комисията за защита на потребителите върху явленията на пазара, които вредят на потребителите, а това са монополите.

В предаването "Неделя 150" председателят на Единната народна партия Мария Капон настоя отново да бъде сменено ръководството на Комисията за защита на конкуренцията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна