Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще настояват здравната каса да плаща трансплантациите на българи в чужбина

Снимка: БГНЕС
Центърът за защита правата в здравеопазването ще настоява здравната каса да плаща трансплантациите на българи в чужбина. Това съобщи за „Хоризонт” председателят му Теодора Захариева.

В момента за трансплантация в чужбина децата могат да кандидатстват за финансиране пред Фонда за лечение на деца, а възрастните - пред Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство. Според Захариева, ако процедурата мине през здравната каса, това ще осигури на пациентите комплексно лечение, а държавата ще плаща по-малко, отколкото ако парите се отпускат по досегашния ред.

Когато хората търсят сами офертите за трансплантации и за лечение, те са много по-скъпи. В момента в нашата организация има едно такова писмо от Бирмингам за ретрансплантация на черен дроб на детенце, че ако детето не е с формуляр Е-112 от Националната здравноосигурителна каса, то няма как да влезе в листите за търсене на трупен донор. Това е европейски механизъм за лечение в чужбина, когато в България не може да се направи, касата ще заплати много по-малко средства, отколкото фондът и това гарантира на детето комплексното лечение в Бирмингам.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна