Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП си поиска от държавата паметника "Бузлуджа"

Снимка: БГНЕС
С официално писмо БСП си поиска от държавата паметника "Бузлуджа". Правим го днес, а не преди година, защото лично премиерът Бойко Борисов ни предложи да ни го върне, каза категоричен Явор Гечев, председател на младежката организация. Партията ще се грижи за "Бузлуджа" и ще влага дарителски пари в паметника само ако е нейна собственост:

Ние искаме паметника си, след като Бойко Борисов каза, че ще ни го даде. Преди това не сме обелвали и дума. Бойко Борисов излезна, без да сме го питали каза: "Ако ни пратят писмо, аз им подарявам паметника".

И ние пращаме това същото писмо с изяснената процедура и сме си направили сметката, че поемаме личната отговорност както да осигурим средствата чрез набирателни сметки за кампанията, за да възстановяваме паметника, така и за неговото поддържане.

Що се отнася до областния управител, така наречен, той изживя звездния си миг да стане популярен с нещо. И знаете ли какво е дразнещо? Че е тенденциозна цялата история. Екипът, който правеше осветяването на звездата, се е чувал десет пъти с него и още толкова с личната му секретарка. Без нито един проблем. След което някой му нави пружините на него и обяви война. Емоционална война. За нас това е друг тип емоция. Там не са камъни, там е история и тази безсмислена битка не мога да разбера защо изобщо е нужна
.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов е получил писмо от лидера на БСП Сергей Станишев, в което се настоява пред премиера и министър Росен Плевнелиев, паметникът на връх "Бузлуджа" да бъде предоставен на социалистическата партия.

Според Николов, БСП ще получи правото да стопанисва паметника, но земята, върху която е изграден, остава държавна собственост, съобщава кореспондентът ни в Стара Загора.

Конфликтът около паметника "Бузлуджа" възникна след като областният управител на Стара Загора забрани хора да влизат в Дом-паметника на партията непосредствено преди честванията на 120-та годишнина на БСП.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна