Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Андрей Пантев: Днешната партийна дейност е компрометирана навсякъде по света

Снимка: БГНЕС

Ако следваме историята на цивилизациите, ще видим, че те се раждат, процъфтяват и после умират. Eвропа създава исполина Америка, който след това командва своя родител и доминира на целия европейски континент, припомни проф. Пантев в отговор на въпрос за ролята и проблемите на САЩ като световен лидер.  

Барак Обама е единственият американски президент през последните 60 години, който не е милионер. Всеки лидер е зависим от тези, които са го избрали.

С партийна дейност можеш да се занимаваш само ако имаш пари. Не е тайна, че са гигантски финансовите среди, които позволяват една кампания. И никой няма да финансира идея, която е насочена срещу него самия.

Това е омагьосаният кръг, в който днешната партийна дейност навсякъде по света изглежда компрометирана от гледна точка на морала и грижата за останалите, смята проф. Пантев.

Фразата "нов световен ред" е една от най-ненавижданите от мен, защото нацизмът и комунизмът също прокламираха подобен тип униформеност и подчиненост, сивота на еднообразието. Ясно е, че под това се разбира вкаменелост, вид подчиненост.

Може би поради това за Европа и Америка сравнително високият жизнен стандарт води до разпиляност и сивота и масовата информация произвежда масова култура и масово невежество. Но всичко това може да се промени, защото нищо не е неподвижно като система, смята проф. Андрей Пантев.

Цялото интервю на Даниела Якова с проф. А.Пантев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна