Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън обеща да поправи британското "разбито общество"

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Социален ответен удар и преразглеждане на държавните политики в различни области след размириците в няколко града миналата седмица обеща британският премиер Дейвид Камерън в реч в своя избирателен район Оксфордшир. Целта е политиките да бъдат достатъчно смели, за да поправят едно, по думите на премиера, "разбито общество". Преразглеждането ще включва политиките в областта на образованието, социалните дейности, семейството, родителските грижи, различните зависимости, общностите, както и "изкривяването и погрешното тълкуване на човешките права, които са подкопали личната отговорност".

Освен ответен удар от силите за сигурност, трябва да има и социален ответен удар. Трябва да се борим срещу отношенията и начина на мислене, които са довели части от обществото до това шокиращо състояние, подчерта Камерън. Знаем какво беше сгрешено, въпросът е дали имаме решителността да го поправим - да се изправим срещу бавния морален колапс, който се случва в части на страната за последните няколко поколения, каза Дейвид Камерън.

Като сгрешени модели за поведение Камерън посочи случаите на безотговорност, егоизъм, поведение без съзнание за последствията, деца без бащи, училища без дисциплина и общности без контрол, които според него има в някои части на Великобритания.

Камерън обясни, че ще ускори плановете за справяне с антосоциалното поведение и подобряване на родителските грижи и образованието. Той обеща да "преобърне живота на 120-те хиляди най-проблемни семейства" до следващите избори на Острова през 2015 г., както и се зарече да има всеобхватна война с бандите в страната.

Премиерът описа размириците, грабежите и палежите, които започнаха в Лондон и се разпространиха в Бирмингам, Улвърхемптън, Тотнъм, Мърсисайд, Бристол, Манчестър и Глочестър като "призив за събуждане за страната". Социални проблеми, които са се натрупвали с десетилетия, са избухнали в лицето на британското общество, смята премиерът.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна