Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Българинът Петър Стойчев спечели за десети път Охридския плувен маратон, съобщават днешните македонски вестници. Исторически успех постигнаха македонците Томи Стефановски и Евгений Поп Ацев, които спечелиха второто и третото място.

Докато работата по разширяване на метрото в българската столица напредва, се разкрива древен римски град точно в сърцето на София, съобщава катарският Гълф Таймс. Ако нещата вървят безпроблемно, руините ще бъдат изложени в огромен подземен музей, който ще отвори врати в края на 2012 година.

Британският министър-председател Дейвид Камерън и лидерът на опозицията Ед Милибанд ще представят различни виждания, както за причините, довели до размириците миналата седмица, така и за решенията на проблемите, пише Индипендънт. Изказванията на Камерън и Милибанд, както и обръщението на лидера на Либералните демократи Ник Клег на 16-ти, ще подготвят политическото бойно поле преди сезона на партийните конгреси следващия месец.

Промените в Европейския фонд за финансова стабилност, договорени миналия месец от лидерите на еврозоната, трябва да бъдат ратифицирани от националните парламенти и приложени на дело най-късно през септември. За това пледира европейският комисар по икономическите и паричните въпроси Оли Рен в интервю за германския вестник Билд. Икономическите показатели в еврозоната са стабилни, но финансовите пазари са податливи на масова паника. Затова институциите на всички нива трябва да работят за възстановяване на доверието, подчертава Рен. Споразумението от 21 юли ще позволи на страни с дългови проблеми като Гърция, Португалия и Ирландия да получават заеми с по-ниски лихви и по-дълги срокове за погасяване.

През май Пакистан е дал на Китай достъп до американски хеликоптер, снабден с технологията "стелт". Апаратът катастрофирал по време на операцията по ликвидирането на Осама Бин Ладен, съобщава Файненшъл таймс. Това, според вестника, е било направено въпреки изричното настояване на ЦРУ останките от летателния апарат да бъдат засекретени. Ако това разкритие се потвърди, то вероятно ще нанесе нов удар по отношенията между САЩ и Пакистан, които започнаха да се подобряват, след като достигнаха до най-ниската си точка след убийството на Бин Ладен, коментира изданието.

След атентатите срещу две влакови композиции "Невски експрес" (през 2007 и 2009 г. - б. р.) бунтовническите лидери в Северен Кавказ са планирали да взривят и скоростния влак "Сапсан", пътуващ по същия маршрут -  Москва-Санкт Петербург, пише Комерсант. Службите за сигурност предотвратили терористичния акт, който можел да причини смъртта на стотици хора. Повдигнато е обвинение срещу участниците в международната терористична група.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени